Menü Kapat

Kostiksiz Sabun Yapmak Mümküm Mü? | SA Live B7

Kostiksiz Sabun Yapmak Mümküm Mü?
Posted in blog, doğal sabun, SA Live, sabun, sabun yapımı, sorularınız, videolu

Kısaca Hayır, fakat kocaman bir AMA var 😉

Önce en kolay noktadan başlıyorum.

Kostik kullanmak istemiyorum, sabun yapabilir miyim?

Kostik ellemek istemiyorsanız en kolay alternatif eriyebilir sabun bazı. Hazır sabun olduğundan sadece eritmek ve süslemek size kalıyor.

Kostik Zararlı mı?

Yanlış kullanın evet (çok) zararlı. Bu yüzden sabun yaparken korumalı kiyafetleri vs. giymemiz gerekir, bu yüzden yanında hayvan, çocuk olmaması gerekir, o yüzden kostik kontrolsuz etrafında bırakmamalıyız.

Fakat gıda ve kozmetik üretimde kullanılır.

Mesela süt imalatta makinaları az kostikli su ile temizlenir, hem sütün yağı çözer ve temizler hem de pH nedenile bakteri üremeye izin vermiyor.

Zeytin tatlandırmak için kostiklı su kullanılır.

Kozmetik üretimde ihtiyaç varsa ürünün pH kostik solusyon ile ayarlanır.

Gördünüz çoğu şeyler gibi bilinçli kullanım ve miktarı zehirli ya da yararlı arasında fark yaratmak için önemlidir.

Doğal Sabun Kostiksiz Yapmak Mümkün mü?

Burada yağ ile üretilmiş sabundan konuşuyoruz, o soğuk imalat metodu olabilir, sıcak yada kaynatma, hepsi kostiksiz yapamazsınız, yoksa yağ sabuna dönüşmez.

Ama düzgün hesaplamış ve yapılmış ve kostik indirimi ya da süperyağı kullanan bir doğal sabunun sonunda kostik içinde bulamazsınız.

Başarlı Sabunun Kostik Miktarı 🙂 
sol tarafta referans değerleri yazıyor, sağ numunenin değerleri

Çünkü her bir kostik molekülü bir yağ asit ile bağlıdır.

Kostik içinde yoksa, neden pH yüksek oluyor?

Bu doğanın / kimyanın kanusudur, yağların ve kostiğin sabunlaşmada çıkan sonuçu (sodyum tuzu) basiktir.

Düzgün hesaplı olanı ama pH yaklaşık 9 oluyor, fazla kostik içerini pH 14’e kadar çıkabilir.

(Markette Satan) Yabancı Sabunlarda ama Kostik Yazmıyor

Bunun iki sebebi olabilir.

  1. Kozmetik konulara göre içindekiler olarak çıkan malzeme yazıyoruz, yani örenğin zeytinyağı ve kostik değil, ama sodium oleate.
  2. Sabun olarak satan şeyi sabun değil katı deterjanıdır, inglizce mesela o zaman paket üzeri soap yazmaz beauty bar, syndet ya da benzeri yazıyor.

Kül Süyü Meselesi

Ay bu kül suyu benim favori konum.

Eski çağlarda hazır kostik yoktu, bu yüzden külden kostik elde ediliyordu. Evet, o da kostik! Sıkıntı ama nerede?

Doğadan çıkan hepsi gibi bir standart yok, bu yüzden bu kez kullandığın kül suyu bol kostikli olabilir, gelecek kez as kostikli olabilir, yani tartarak bile yapıyorsan aynı çıkmaz.

Bu yüzden mesela kostik suyu üstünde yumurta ya da patates yüzmese/batması gerekiyordu. Bunu bugün Bome olarak ölçülüyor ama hala bir tarz göz kararı.

Satın aldınız kostiğin bir standardı var, genelde boncuk sodyum kostik %99 saflığı var. Bunu neden ile hep aynı kostik çözültesi elde edebilirsiniz, hem size hem sabun kullanan açısından daha güvenli bir yöntem.

Sonuç olarak gerçek sabun kostiksiz yapmak mümkün değil, kimya burada bize hayır diyor, ama çıkan bir sabunda (her zaman) kostik bulunmaz.

Paylaşmaya unutmayın

Benzer Yazılar

5 Comments

  1. mehmet

    İyi günler.
    Siteniz deki makaleleri okuyorum, ne kadar da yeni başlamış olsam da her tür sabun yapımını öğrenmeye çalışıyorum.
    Şimdi “Ardıç Katranı sabunu” yapımını veya yardımcı olabilecek bilgileri araştırıyorum.
    “Kostiksiz sabun” yöntemi ile “ardıç katranı sabunu” yapmak mümkün mü?
    Ardıç katranı sabunu nasıl yapabilirim? Bu konuda başka bir yardımcı kaynak var mı?
    Dediğim gibi yeni başladım ve kurs videolarınızı da ciddiyetle izlemekteyim.
    Ayrıca internet de birçok yerde “eriyebilir sabun bazı” diye satılan ürünler var? Bu sabun bazıyla
    yapılan sabunlar farklı mı?
    ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.

    • JustineA

      Katranlı sabun hem yüksek kostik indirimli doğal sabun olarak hem eriyebilir sabun bazı (hazır sabun) kullanarak yapmak mümkündür.

  2. mehmet

    İlginiz için teşekkür ederim.
    Yeni başladığım için pek fazla bilgim de yok.
    Lakin Kitap/Makale/Örneklerle çeşit çeşit sabun yapımını araştırıyorum.
    Size ait site/instagram yeni buldum.Çok Yararlı bilgiler var. 🙂 teşekkürler.

    Katranlı sabun yapımında veya diğer sabun çeşitleri içinde olmak üzere,
    “yüksek kostik indirimli doğal sabun” ile “eriyebilir sabun bazı” arasında ne fark vardır?

    “yüksek kostik indirimli doğal sabun” ile “sadece katranlı” sabun veya şampuan yapmak istersek oranlar ne olmalı?
    Bir örnek var mı?
    Ayrıca “aloe vera”, sabuna katmak mümkün mü?

    • JustineA

      Çok teşekkür ederim.

      Doğal Sabun yağ ve kostik ile yapılır, yani sıfırdan diyebiliriz.
      Eriyebilir sabun bazı, kullanım için hazır sürfektandan yapan bir katı sabun çeşididir.

      Katran kullanımı 0,5 – 3 % arasındadır. Örneğim şuanda yok.

      Tabii ki Aloe Vera sabuna katabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir