Shea Yağı hakkında

Shea Yağı hakkında

İnglizce: Shea Butter

INCI: butyrospermum parkii (shea) butter

NOT: Shea Oil da var or katı shea yağı (butter) değil, en altta detayları bulabilirsiniz

 

Nasıl elde edilir?

Shea Butter yada Karite Butter yada Shi Butter ufak bir tane cevizi andıran ağaçın meyvesinden elde edilir. Yöntem uzun, ilginç ve yorulucu – en az bana göre :).

Meyveleri toplanılır, pişirilir, kurutmaya bırakılır, sonra içinde ki eti çıkartılır, yıkanır ve tekrar kurutulur. Kurutulmuş çekirdekleri ezdikten sonra, kavuruluyor ve uzun zaman yoğuruyor, belli bir kıvamı aldıktan sonra bu macunu su ile karışıtırır ve üzeri çıkan yağı alınır ve pişirir. Üff!

Meraklandısanız burada bir video görebilirsiniz:

Bu yağ kremsi yada kırık beyazı bir renktir, koku çok hafif topraksı. Piyasada genelde iki tarz shea yağı bulabilirsiniz: refined/rafine edilmiş ve unrefined/rafine edilmemiş.

Rafine edilmemiş yağı sadece tek bir süzme işlemiden geçiyor (videoda gördüğünüz gibi), rafine edilmiş olanları bir kaç daha filtreleniyor (farklı farklı filtrelerden) böyle hem koku hem rengi azalıyor.

Kozmetik ve sabun uygulama için genelde rafine edilmiş olanı tercih edilir, çünkü hem koku hem renk standart olmak gerekir. Bazen bile üreticiden üreticiye göre renk ve koku farkı oluyor.

Shea Yağın Kıvamı nasıldır?

Shea Yağı ortam sıçaklığa bağlı yumuşak bir krem hali yada katı olabilir. Shea Yağın erime noktası yaklaşık 37 derecesidir. Bu erime noktası ile shea yağı cilt ürünler için idealdir.

Shea yağı satın aldığınız zamanı parça parça yada eritip döküp gelebilir. Doldurma tarzı dışında arada başka bir farkı yok.

 

Shea Yağın Dokusu nasıldır?

Tabi ki yağılıdır ama aynı zamanıdır birazcık yapış yapış. Erime noktası neden ile cildine kalın tabaka olarak sürebilirsiniz. Cildi ovalayıp baya kısa sürede tamamen emmiş oluyor ve pek bir yağlı hış bırakımaz.

 

Shea Yağın birleşimi nedir?

Shea Yağı ana yağ asitleri oleik ve stearik asittir, bunun yanında palmitik ve linoleic yağ asiti de bulunur. Aynı anda yüksek miktarda E vitamini ve E vitaminigiller, ve yatıştırıcı görevi gören birleşimleri (phytosterollar) var. Doymuş yağ asitlerin ve yüksek antioksidant miktarlar neden ile shea yağı uzun bir raf ömrü sahiptir.

 

Shea Yağını Yediği var mı?

Kıvam olarak Mango Butter / Yağı en yakın alternatif ama çok daha hızlı emmiş oluyor. Kakao Yağı da uygun bir alternatiftir.

 

Shea Yağı Cilt Bakımı Ürünlerde ne için kullanılır?

Shea Yağı bir taşıcı ve sabıt yağıdır.

Cilt bakımı ürünlerde üç görevi görüyor: Kıvam verici, yumuşatıcı (emollient) ve kapatıcı (occlusive – yani cildin nem kaybı engelliyor).

Yumuşatıcı ve kapatıcı özellikler için kuru, hassas ve yorgun cilt ürünler için tercih edilir.

Ama çok yağlı olmayan bir yağ nedenile her cilt tipi için uygundur.

Arıştırmalar göre shea yağın bazı ilginç kanatlanmış özellikleri taşıyor: hafif güneş koruyucu (SPF3), yaşlanma karşı etkili, hassas ve tahrişli çiltleri sakınleşiyor, ve bütün yağlar gibi tabiki cildinin elastizite koruyor ve cildimiş yumuşatıyor.

 

Shea Yağı Saç Bakımı Ürünlerde ne için kullanılır?

Cilt bakımı altında ki özellikleri saç bakımı için de geçerlidir.

Shea yağın saç faydalar ilgili pek çok araştırma yok, fakat geleneksel olarak Afrika’da shea yağı saç bakımı için de kullanılır. Düz saç için fazla ama kıvırcık saçlar için tam doğru seçenek olabilir.

Kenyalı bir arkadaşım ile konuştum ve ondan bunu öğrendim: Nemlendirici özelliği neden ile, saçları daha yumuşak oluyor ve şekilendirmek daha kolaydır. Bu yüzden kırılma azalıyor ve saçları daha çabuk uzun oluyor. 🙂

 

Shea Yağı Sabun Yapımında ne için kullanılır?

Shea Yağı doğal sabunlarınız sertliği artar, kremsi, nemlendirici ve kalıcı bir köpüğü elde edilir.

Lüks bir ilave yağı 🙂

 

Kullanım Miktarları

Losyonlar ve Kremlerde: 3 – 5%

Merhemler ve Balmlarda: 5 – 100%

Saç Bakım Ürünlerde: 3 – 5%

Saç Maskelerde: 5 – 100%

Sabun Yapımında: 3 – 15 %

 

Sorularınız varsa lütfen yorum olarak bırakın. Yazı beğendiseniz paylaşmaya unutmayın.

 

Shea Yağı Kullanan Bazı Tariflerim:

Pişik Kremi Nasıl Yapılır?

Katı Parfüm Yapımı

E vitaminli Krem Far & Ruj Yapımı

Devamı bulmak için buraya tıklayın.

 

Shea Yağı Hakkında Sabun + Kozmetik Yapımında


2 thoughts on “Shea Yağı hakkında”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.