Palm Yağı İçermeyen Sabun Tarifi Nasıl Yapılır?

Bugün, aldığım en sık sorulan sorulardan bir başkasını ele almak istiyorum:

“Bu harika görünümlü sabun tarifini internette buldum ama içinde palm yağı var. Palm yağ içermeyen hale nasıl getirebilirim? “

Bu makalede, iki seçeneği ele alacağım: (1.) Palm yağını benzer “sert” bir yağla değiştirin veya (2.) Palm yağını daha yumuşak bitkisel yağlarla değiştirin. Palm yağı olmadan daha sert bir kalıp sabun elde etmek için birkaç genel öneriyi de ele alacağım.

Bir tarifte palm yerine yeni bir yağı koymadan önce, önce neden orada olduğunu ve bitmiş bir kalıp sabuna ne kazandırdığını bilmemiz gerekir.

Palm yağı “sert bir yağdır”. Bu, kalıbınızı sertleştirdiği anlamına gelir. Çok kabarcıklı değildir, ancak dengeli bir köpük oluşmasına yardımcı olur. Diğer “sert yağlar” arasında don yağı, iç yağı, kakao yağı ve bir dereceye kadar shea yağı bulunur. Hindistan cevizi yağı ayrıca kabarık köpükle önyükleme yapmak için sert bir çubuk oluşturacaktır, ancak büyük olasılıkla tarifte zaten olacaktır.

Seçenek 1 – Benzer bir yağ ile ikame edin

İçyağı / Don Yağı: Bunu palm yağıyla doğru orantılı olarak değiştirebilirsiniz; bir tarifte% 25 ila 35’e kadar kullanarak. Bazıları, hayvansal yan ürünler oldukları için sabunda donyağı veya iç yağı kullanımından hoşlanmayabilir. Bir yandan, normalde çöpe atılacak bir şeyi kullanmak iyi bir yönetimdir. Öte yandan veganların ve bazı dinlerin inançlarıyla uyumlu değildir. Kullanmaktaki ana tereddütüm, antibiyotiklerin ve diğer toksinlerin çoğu zaman hayvanların yağlarında yoğunlaşmasıdır. Tüm hayvansal ürünlerden kaçınmak istiyorsanız, başka bitki bazlı alternatifler de var.

Kakao Yağı: Kremsi köpüğü ile sert bir sabun oluşturur. Sabun tarifinde% 15’ten fazla kullanırsanız çatlamaya neden olabilir. Kokunun son sabunuma taşınmasını istemediğim için kakao yağının kokusuz halini kullanmayı seviyorum. Rafine edilmemiş kokudan hoşlanıyorsanız; sen de kullanabilirsin.

Shea Yağı: Cildi nemlendirir ve besler. Biraz sertlik katacak ama çok fazla olmayacak, bu yüzden buna tam bir ikame olarak güvenmiyorum. Bir tarifte% 10 ila 15’ten fazlasını hedeflemeyin.

Hindistan Cevizi Yağı: Hindistan cevizi yağı tarifinizde zaten varsa, muhtemelen daha fazlasını eklemek istemezsiniz. Genel bir kural, miktarı tarifin% 25 ila 30’unun altında tutmaktır yoksa cildinizi kurutmaya başlayabilir. (Bu miktarı aşmış olsam da telafi etmek için ekstra nemlendirici yağlar ekledim.)

Babassu Yağı: Bu, hindistancevizi yağı ile benzer özelliklere sahiptir. (Alerjiniz varsa, hindistancevizi yağının doğrudan ikamesi olarak da kullanılabilir.)

Seçenek 2 – Daha fazla bitkisel yağ ile ikame edin

Sabun tarifinizde tüm bitkisel yağları kullanabilir ve yine de iyi bir kalıp sabun alabilirsiniz. Akılda tutulması gereken en önemli şey, kalıpta sertleşmenin biraz daha uzun sürebileceği ve sert bir sabun elde etmek için daha uzun bir olgunlaşma süresine ihtiyaç duyabileceğidir.

Çoğu sabun tarifindeki temel bileşen, “yumuşak / sert” bir yağ olan zeytinyağıdır. Çok yumuşak başlar, ancak sonunda çok sertleşir. % 100 zeytinyağlı sabun yapabilirsiniz, bu yüzden bir tarifte ne zaman dolguya ihtiyacım olsa onu kullanırım.

Zeytinyağıyla ilgili sorun, çok fazla köpürmemesidir. Buna yardımcı olmak için tarifte hindistancevizi yağı (harika köpük verir) ve / veya hint yağı (köpüğü artırır) bulundurduğumdan emin olurum.

Palm yağı içermeyen sabunu daha sert hale getirmek için ipuçları

Palm içermeyen sabun, ilk başta daha yumuşak tarafta olma eğilimindedir. Esas olarak, kalıpta daha fazla zaman vermeniz ve diğer tariflere göre daha fazla olgunlaşma süresi vermeniz gerekir. Yardımcı olabilecek birkaç başka ipucu:

Tarifinizdeki su miktarını azaltın. Bu, özellikle silikon bir kalıpta palm yağı içermeyen sabun tarifleri kullanırken faydalıdır.


Kostik suyu eklemeden önce suyunuza tuz ekleyin. Temelde tarifinizde her kilo yağ için 1 çay kaşığı tuz kullanabilirsiniz.


Soğutulmuş kostik suyu suyunuza sodyum laktat ekleyin.
Her kilo yağ için 1 tatlı kaşığı kullanın.


Dökmeden önce sabunu daha kalın bir kıvamı getirin
. Bu, sabunun kalıpta daha hızlı yerleşmesine yardımcı oluyor gibi görünüyor.


Dondurucuyu kullanın. Sabununuz birkaç gün sonra kalıptan çıkmazsa, bir gece boyunca veya sertleşene kadar buzluğa koymayı deneyin. Dilimlemeden ve daha fazla işlemeden önce birkaç gün boyunca sertleşmesi için açık havada ayarlayın.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Scroll to Top