Yeni Projeler

Şampuan Sabunu nasıl yapılır?

Şampuan Sabunu nasıl yapılır?

Bugün proje istekleriniz başımız dert oldu. Şampuan sabunu yapmak isteyenleri çoğaldığı için hem yeni bir sabun türü denedim hem saçım da. İnternette Shampoo Bar olarak adlandıran bir kaç farklı ürünleri var. Biz bugün doğal sabun olanı yapıyoruz. Memnun mı kaldın? soranları için cevab biraz karmakarışık. Köpüğü […]

Hindistan Cevizi Yağı – Kozmetik ve Sabun Yapımında ne için kullanılır?

Hindistan Cevizi Yağı – Kozmetik ve Sabun Yapımında ne için kullanılır?

İnglizce: Coconut Oil INCI: cocos nucifera (coconut) oil   Nasıl elde edilir? Hindistan cevizi yağı direkt kurutulmuş hindistan cevizi içisinden (etisinden) sıkılarak çıkartılır. Böyle virgin yani sizma kalite elde edilir. Bu yağ kremsi yada kırık beyazı bir renktir, sıvısa neredeysa tamam şeffaftır, ve müthiş kokulu. Isı […]

Sabunlaşma Faktörleri & Hesaplaması

Sabunlaşma Faktörleri & Hesaplaması

Kendin Sabun tarifi nasıl yaratabilirim soranlar için bir başlangıç yolu göstermek istedim. Göstercek olan hesaplamada sadece sabunlaşma değerleri dikkatine alarak işlemi gösteriyorum.

Yağların sabunda ki katkıları (köpük miktarı, köpük tarzı, sertliği, nemlendirici özelliği, vs.) bir blog postu için şuanda çok fazladır.

Adım adım başlayalım…

 

Sabunlaşma nedir?

Sabunlaşma bir yağı ve bir alkali arasındaki reaksyondur.

Bizim durumuzda alkalimiz doğal katı sabun yapımında Sodyum Hidroksit, doğal sivi sabun yapımında Potasyum Hidroksit.

Elde edilen reaksyonda yağ ve kostik bir birine bağlar. Reaksyon esnasında ısı, gliserin ve sabun oluşuyor. Reaksyon ortamda oluşan gliserin gerçek doğal sabunun nemlendirici özelliği artar.

 

Sabunlaşma Faktörü nedir?

Her yağın kendine ait bir sabunlaşma faktörü var. Bu faktör yağın yapımından kaynaklanıyor, bu yüzden her yağ için farklı oluyur.

Bunun dışında sabunlaşma faktörü her kostik çeşit için farklıdır.

Böyle düşünün Ayçiçek yağın 3,5 kolu var, her sodyum kostik parçası 1,5 kol tutabilir, her potas kostik 2 kol tutabilir.

 

Sabunlaşma Faktöru ne demek?

Aşağıda ki rakamları acaba ne anlamı var … diyenleri için … umuyorum kafanız fazla karıştırmayarak anlatabilirim.

1 parça ayçiçek yağı, tamamen sabunlaşmak için , 0.1358 parça sodyum kostik kullanmamız gerekir (katı sabun için) yada 0.1913 potasyum kostik (sıvı sabun için).

Örnek:

1 gram ayçiçek yağı 0.1358 gram NaOH (kuru) istecek.

Şimdi bu hesapta bazı problemleri yaratıyor.

  1. Ne kadar su lazım?
  2. Kostik indirim hem güvenlik için, hem daha güzel bir sabun için ihtiyacımız var.

 

Kostik Miktarı Hesaplaması

Yağ Miktarı (gram) X Sabunlaşma Faktörü = Kostik Miktarımız

 

Örnek:

100 gram Ayçiçek Yağı sabunlaşmak için

100 gram X 0.1358 (NaOH) = 13.58 gram NaOH ihtiyacımız var

Genelde %5 Kostik indirim uygulanır. Yani ihtiyac olan kostik miktardan %5 daha az kullanılıyoruz. Neden soranları için, cevap çok basit: Sabunlaşma faktörleri bir ortalama değeri, yani mevsim, toprak, türü vs. her yağın sabunlaşma faktörü biraz etkilenir. Aynı zamanda her terazının hassasiyeti farklıdır. Kendimize güvene almak için kostik miktarı düşürüyoruz.

 

Kostik İndirim Hesaplaması

Kostik Miktarı (gram) – %istediğiniz indirim yüzdesi = indirimli Kostik Miktarı (gram)

 

Yukarıda ki örnek devamı…

13.58 gram NaOH – %5 = 12.90 gram NaOH (%5 indirimli)

 

Su Miktarı Hesaplaması

Su miktarı hesaplamak için kostik miktarı bilmeniz gerekir. Bu hesaplaması 2 adımdan oluşuyor.

  1. Kostik Miktarı (gram) : 0.3 = Kostik ve Su Miktarı (gram)
  2. Kostik ve Su Miktarı (gram) – Kostik Miktarı (gram) = Su miktarı (gram)

 

Yukardaki örneğe göre…

13.58 gram : 0.3 = 45.26 gram Su ve Kostik Miktarımız

45.26 gram – 13.58 = 31.69 gram su ihtiyacımız var

Kostik indirim kullanıyorsanız bu hesap da geçerlidir. Yani kostik indirim varsa, su miktarı da azalıyor.

 

Çoğu Yağlı Tarifleri

Bir sabun için farklı yağları kullanmak istiyorsanız, her yağı için ayrı hesap yapmanız gerekir. Bütün yağları hesapladıktan sonra, kostik ve su miktarı birleştirebilirsiniz.

Bu işlemleri çok uğraşıcı olduğundan bir türkçe “konuşan” Sabunlaşma Hesaplaması Sayfa hazırlamaktayım ve umuyorum yılbaşı yetişeceğim 🙂

 

 Yağ Çeşidi

 Kostik (Sodyum Hidroksit), NaOH

 Potas Kostik (Potasyum Hidroksit), KOH

Aloe Vera Yağı 0.1328 0.1870
Ayçiçeği Yağı 0.1358 0.1913
Badem Yağı 0.1367 0.1925
Balmumu 0.0689 0.0970
Buğday Yağı 0.1319 0.1858
Ceviz Yağı 0.1349 0.1900
Dana Yağı  0.1419 0.1999
Fındık Yağı 0.1369 0.1928
Hindistan Cevizi Yağı 0.1910 0.2690
Hindistan Cevizi Yağı Trigliserid (Fractionated Coconut Oil) 0.2321 0.3269
Hint Yağı 0.1286 0.1811
Jojoba Yağı 0.0695 0.0979
Kabak Çekirdeği Yağı 0.1389 0.1956
Kakao Yağı (katı) 0.1378 0.1941
Kanola Yağı 0.1328 0.1870
Kayısı Çekirdeği Yağı 0.1378 0.1941
Kaz Yağı 0.1349 0.1900
Keçi Yağı 0.1382 0.1946
Keten Yağı 0.1358 0.1913
Kuzu Yağı 0.1384 0.1949
Lanolin 0.0748 0.1054
Mısır Yağı 0.1368 0.1927
Palm Yağı 0.1420 0.2000
Pamuk Yağı 0.1387 0.1954
Shea Yağı 0.1296 0.1825
Soya Yağı 0.1359 0.1914
Stearik Asit 0.1411 0.1987
Susam Yağı 0.1336 0.1882
Üzüm Çekirdeği Yağı 0.1321 0.1861
Zeytin Yağı 0.1353 0.1906

 

[Paylaşmaya unutmayın]
Ballı Sabun Nasıl Yapılır?

Ballı Sabun Nasıl Yapılır?

Bal kiymetlidir, bal sağlıklıdır ve ballı sabun da güzel oluyor. Haydi beraber Ballı Doğal Sabun yapalım.

Aromaterapi nedir?

Aromaterapi nedir?

Aromaterapi hem de bir sanat hem de bir bilim. Aromaterapiğin temeli uçucu yağları. Uçucu yağları farklı bitki parçalardan elde edilir.   Yaklaşık bu kadar yazabilirdim ve dilim dolanmaya başladı, ondan bu konu video olarak deneyelim düşündüm. Video yada yazılı metin olarak konuları nasıl tecih ediyorsunuz […]

Esans, Uçucu Yağı ve Aroma arasında ki fark nedir?

Esans, Uçucu Yağı ve Aroma arasında ki fark nedir?

Esans, aroma, uçucu yağı, … kafanız karışıcı kelimeler, değil mi?

Onların farkı size bugün anlatmak istiyorum.

 

Esans

Esans koku veren bir hammaddedir, genelde doğal kaynaklardan üretilmiş koku parçaçıklar laboratuvar ortamda istediğiniz kokuya birleştirir.

Kek tarifi düşünün. Bugün diyelim yasemin esansı yapmak istiyorum, bunu için geraniol, citral, … v.s. karıştırmam lazım.

Laboratuvarda üretilen esans doğada bulan kokusunun bire bir kopyası olabilir yada sadece ona benzeyen ve andıran koku olabilir.

Bu fark mesela lavanta kokusuna en çok belli oluyor. Gerçek lavanta çiçeğin kokusu düşün… Güzel değil mi? Şimdi lavanta kokulu deterjanı düşün… O da güzel ama çiçek ile pek alarkası yok.

 

Uçucu Yağı

Uçucu yağı, direkt koku veren hammaddeden (çiçek, yaprak, kabuk, …) farklı yöntemler ile çıkartan yağı.

Yağ kelime burada önemlidir. Sadece yağ bulabilen bitkilerden uçucu yağı çıkartmak mümkündür. Mesela çilek kokulu bir uçucu yağı yoktur, sadece esansı var.

En kolay bulabilen örnek limon. Limon kabuğunu sürtüyorsanız Limon Uçucu Yağı görebilirsiniz.

Uçucu yağlar genelde çok pahalıdır,nadırdır ve bazen ömürü kısadır. Bu sebep ile esansları büyük imalatlarda kullanılır.

Aynı zamanında her bizim ortamda bulunduğumuz kokusuna ait bir uçucuğa yağı yoktur.

Uçucu yağların da bir tibbi / tedavi fonksıyonu vardır, bunun bilimi Aromaterapi olarak bilinir.

 

Aroma

Aroma kelime doğru kullanıyorsan o zaman bir hafif koku veren bir tadıdan konuşuyorsunuz.

Kakao düşün, hem hafif bir koku var hem de bir tadı var. Çilekli yoğurtdaki koku ve tadı veren hammadde aromadır.

Aromalar esanslar gibi laborutavar ortamda üretilir ve genelde doğal özdeşdir.

Aromalar en çok ilaç ve gıda sektörde kullanılır.

Kozmetik sektörde sadece ağız içi ile temas eden ürünlerde kullanılır. Bunlar dış macunu, gargara, ruj, dudak bakımı ve dudak parlatıcı.

Aroma ile bir sabuna yada kreme koku vermek mümkün değildir.

 

Umuyorum kafanızda ki kargaşayı biraz düzene sokabilirdim.

Soru işaretleriniz kaldısa sormakdan çekinmeyin.

Esans, Uçucu Yağı ve Aroma arasında ki fark nedir?
[paylaşmaya unutmayın]