Güneş Koruyucu Tarifi Bu Yüzden Paylaşmıyorum

Hava ısınmaya başlayınca güneşe çıkmak istiyoruz ve o anda güneş koruyucu yapsam aklımıza gelir. Kremler, sabunlar yapıyoruz, neden güneş kremi olmasın. Sonra favori blogunuza 😉 geliyorsunuz ama orada tarifi yoktur, neden???

Güneş ışığı nedir?

Güneş kremi konusu olunca UVB ve UVA ışığı terimleri karşımıza çıkıyor. Bu iki ultraviyole ışıkları cildimizi farklı şekile etkilenirler.

UVB ışığın

bir bölümü ozon tabakasından geçemiyor ve sadece cildimizin yüzeyi ulaşabilir. Bölge ve meysime göre miktarı değişir, camdan filtre edilir ve D vitamini, serotonin üretimi için önemlidir.

Cildimizi bronşlaşır ama güneş yanma ile cilt kansere yol acabilir. Güneş korumu ürünülerin SPF (15 / 30 / 50) değeri UVB koruma karşı etkisi gösterir.

UVA ışığı

ozon tabakasından tamamen geçer, camdan filtre edilmişir ve cildimizi içine girer. Bölge, mevsim, gölge vb. faktörleri UVA etkisi değişmez.

Yaşlanma, kırışıklar ve DNA hasarı fazla UVA ışığın etkileridir. Koruma ürünlerde PA (+ / ++ / +++) değeri UVA koruma etkisi anlatır.

UVC ışığı da var ama o ozon tabakasından hiç geçmediği için bize pek ilgilenmez.

Güneş Kremleri Nasıl Çalışıyorlar?

Güneş kremleri iki farklı yol ile cildimize koruyorlar: Kimyasal ve fiziki filtreler ile.

Kimyasal Filtreler

cilt taraftan emildiği için güneşe çıkmadan önce (en az 30 dakika) uygulanmamız gerekir.

Son bir kaç sene (maalesef) olumsuz yayınlar çoğaldı ama gerçek bilimsel kanıtları bunu için yoktur. Yan not olarak yeni araştırmalar göre mercanları da olumsuz etkilenmez.

Klasik kimyasal filtreler: octyl methoxycinnamate, oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate, octinoxate

Fiziki Filtreler

bir tabaka oluşturarak cildimizi korurlar. Uygulamadan sonra hemen etkisi gösterir. Yan etkisi olarak beyaz/sımsı bir tabaka oluştururlar.

Şu anda piyasada sadece iki aktifleri bulunur: çinko oksit ve titanyum dioksit.

Her ikisi güvenlidir fakat doğru kullanmak çok zordur.

Neden tarifleri paylaşamıyorum?

Önce genel bir sebep ile başlamak istiyorum: Profesyonel bir güneş koruma ürün uygulamada bile soruları yaşıyoruz. Yüzümüzü korumak için 1 dolu tatlı kaşığı güneş kremi uygulanmamız gerekir ya da üç parmak uzunlukta ürün.

Diğer sepetleri şimdi bakalım:

Çözünürlüğü

Her iki ürünler titanyum dioksit ve çinko oksit bir pigmenttir ve ne suda ne yağda çözünür, sadece dağılabilir. Bu üretim esnasında ilk sorundur. Üründe çökme, topaklanma vb ürün etkisi aşırı derece olumsuz etkilenir. Büyük firmaların ürünleri bu yüzden her sene yeni ürün piyasa sunuyorlar çünkü onlar bile ellinde ki teknoloji ve bilgi ile 12 aydan fazla garanti veremiyorlar.

pH duyarlığı

Farketmez ne kadar laktik asit ya da sitrik asidi bir ürüne ilave ediyorsanda bu iki pigmentleri nedenile ürünün pH kısa bir zamanında tekrar pH 7 ulaşır ve bu çoğu doğal koruyucular için kabul edilen bir pH’ı değildir. Bunun yanında düşük pH topaklanma ve etkisiz halı getirmeye hızlandırır.

Yasal sorunluklar

bu özellikle küçük üreticiler için çok önemlidir. Her parti güneş koruyucu SPF ve UVA testi’den geçmesi gerekir! Test edilmediği ürün piyasa sürmek yasaktır.

Sizden gelen sorunlar

Havuç yağı, shea yağı, … güneş koruyucu etkisi vardır, onları kullanabilir miyim?

Yağları kendi korumak için güneşe karşı etkilidir fakat cildimize uygulanınca bu etkisi yoktur, daha beter kızartma tavuk gibi yağlayınca dah güzel kızarıyoruz/yanıyoruz.

Bebeğim ama doğal bir ürünler koruma istiyorum

Bebeğiniz çok seviyorsunuz ve en iyi bakım vermek istiyorsun onu çok iyi anlayabilirim fakat güneş konusu olunca klasik güneş koruyucuları en güvenlidir. Böyle düşünün, bebeğiniz burnu akıyorsa soğan mükemmel bir seçimidir ama – allah korusun – bir kemik kırırdıysa modern tip en doğru seçimidir.

Müşterimize bir güneş ürünü sunmak istiyorum, ne yapım?

After Sun yanı güneşlenmeden sonra ürünlere odaklanın. Burada özellikle derin nemlendiren, bol antioksidanlar içeren ürünleri sunabilirsiniz: aloe vera, pantenol, E vitamini, C vitamini, niacinamide ve mesela gliserin güneşten etkilenmiş cildi için müthiş içerikleridir.

Başka sorularınız varsa buyrun sorun 🙂

6 thoughts on “Güneş Koruyucu Tarifi Bu Yüzden Paylaşmıyorum”

  1. Merhaba Justine Hanım. Uzun bir aradan sonra sizden haber almak güzel. Biliyorsunuz yaklaşık 3 sene önce bir grup kurmuştuk ve bilgi paylaşımı ve belki deneme/üretim yapacaktık. Fakat o devirde oğlum ciddi şekilde hastalandı. Başka bir şeyle ilgilenemedim. Onunla ilgilenmem 1 senemi aldı, sonrasında ev yapımı kozmetik projeme geri dönemedim. Bu konuda size blgi verip vermediğimi hatırlamadığım için buradan iletşim kurmak istedim. Sizin halihazırda bu konuda çalışmaya devam etmenize memnun oldum. Belki bir gün bir yerlerde karşılaşıp tanışırız. 🙂
    Selamlar

  2. Çok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık.
    Bloglarınızı çok güzel. Teşekkürr ederim 🥰🥰

  3. Butik üretimde (evde değil) güneş koruyucu yapabilirmiyiz? Teste gönderdiğim ürün çok düşük çıktı 30-40 yeterli ürünüm için bu noktada destek veriyormusunuz ?

    1. Butik üretim için de güneş koruyucu tavsiye etmiyoruz. 5000 adet üretim altında pek mantıklı değildir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Scroll to Top