Esans, Uçucu Yağı ve Aroma arasında ki fark nedir?

Esans, aroma, uçucu yağı, … kafanız karışıcı kelimeler, değil mi?

Onların farkı size bugün anlatmak istiyorum.

 

Esans

Esans koku veren bir hammaddedir, genelde doğal kaynaklardan üretilmiş koku parçaçıklar laboratuvar ortamda istediğiniz kokuya birleştirir.

Kek tarifi düşünün. Bugün diyelim yasemin esansı yapmak istiyorum, bunu için geraniol, citral, … v.s. karıştırmam lazım.

Laboratuvarda üretilen esans doğada bulan kokusunun bire bir kopyası olabilir yada sadece ona benzeyen ve andıran koku olabilir.

Bu fark mesela lavanta kokusuna en çok belli oluyor. Gerçek lavanta çiçeğin kokusu düşün… Güzel değil mi? Şimdi lavanta kokulu deterjanı düşün… O da güzel ama çiçek ile pek alarkası yok.

 

Uçucu Yağı

Uçucu yağı, direkt koku veren hammaddeden (çiçek, yaprak, kabuk, …) farklı yöntemler ile çıkartan yağı.

Yağ kelime burada önemlidir. Sadece yağ bulabilen bitkilerden uçucu yağı çıkartmak mümkündür. Mesela çilek kokulu bir uçucu yağı yoktur, sadece esansı var.

En kolay bulabilen örnek limon. Limon kabuğunu sürtüyorsanız Limon Uçucu Yağı görebilirsiniz.

Uçucu yağlar genelde çok pahalıdır,nadırdır ve bazen ömürü kısadır. Bu sebep ile esansları büyük imalatlarda kullanılır.

Aynı zamanında her bizim ortamda bulunduğumuz kokusuna ait bir uçucuğa yağı yoktur.

Uçucu yağların da bir tibbi / tedavi fonksıyonu vardır, bunun bilimi Aromaterapi olarak bilinir.

 

Aroma

Aroma kelime doğru kullanıyorsan o zaman bir hafif koku veren bir tadıdan konuşuyorsunuz.

Kakao düşün, hem hafif bir koku var hem de bir tadı var. Çilekli yoğurtdaki koku ve tadı veren hammadde aromadır.

Aromalar esanslar gibi laborutavar ortamda üretilir ve genelde doğal özdeşdir.

Aromalar en çok ilaç ve gıda sektörde kullanılır.

Kozmetik sektörde sadece ağız içi ile temas eden ürünlerde kullanılır. Bunlar dış macunu, gargara, ruj, dudak bakımı ve dudak parlatıcı.

Aroma ile bir sabuna yada kreme koku vermek mümkün değildir.

 

Umuyorum kafanızda ki kargaşayı biraz düzene sokabilirdim.

Soru işaretleriniz kaldısa sormakdan çekinmeyin.

Esans, Uçucu Yağı ve Aroma arasında ki fark nedir?
[paylaşmaya unutmayın]

“Esans, Uçucu Yağı ve Aroma arasında ki fark nedir?” için 34 yorum

  1. Merhaba, tarçin sabunu vanilya ve tarcin aroma ila yaptim acaba yalnis mi. Koku var ama zararli mi. (Vanilya sizden aldim sadece tarcini aroma vericidir)
    tesekkur ederim.

  2. Merhaba Justine hanım ben aktardan aldığım papatya yağını soğuk pres sabunumda kullanmak istiyorum % kaç kullanmalıyım

  3. Rızacan Çakmak

    Merhaba parfüm yapmak için esans ile uçucu yağı bir kullanabilir miyim? Şimdiden teşekkür ederim

  4. Mustafa Albay

    Merhaba,
    Ben evde seyreltilmiş arap sabunundan sıvı sabun yaptım ve içine 15 damla lavanta yağı ekledim. Ama arap sabununun kokusunu hiç bastıramadığı gibi lavanta kokusu da gelmedi. Acaba lavanta yağı yerine lavanta esansı mı kullanmalıydım?
    Teşekkürler.

  5. İyi günler bebeğimin doğumunda hediyelik olarak sabun vermek istiyorum koku için esans yerine Lavanta yagı kullansam olur mu? Ve iki ay kadar zamanım var şimdiden yapsam bozulur mu?

    1. Tabi ki Lavanta Uçucu Yağı esans yerinde kullanabilirsiniz. Sabunlarınız streçleyip istediğiniz zamanı saklayabilirsiniz.

  6. Dedorant yerine yasemin yagini kullanmayi dusunuyordum. Ama esansını bukdum kokusu agir bunu nasıl hafifletebilirim. Tesekkurler

    1. Uçucu yağları lüften saf deri üzere kullanmayın. Deodorant için onu isterseniz bir kokusuz krem bazında ya da merhem halinde ekleyerek kullanamaya denebilirsiniz.

      1. Merhaba, oda kokusu yapmak için yasemin esansı aldım fakat koku yayılmıyor. Yasemin yağı mı almam gerekiyordu?

  7. Piyasada satilan bilindik marka uçucu esans yağları (20 mg ı ortalama 40 tl olan) distilasyon yöntemiyle üretilmiş yağların seyreltilmiş halimi yoksa labaratuvar ortaminda üretilen taklit kimyasal kokular mı oluyor

    1. Markaya ve ürüne göre değişir. Uçucu yağ ise doğal distile yağ olması gerekiyor ama üreticinin kalite anlayışına kalıyor bu durum.

  8. Merhaba, ben yaptığım sabunlara uçucu yağ eklemek istiyorum. Ömürleri pek uzun değil, sabuna eklediğimizde uçucu yağ ne kadar süre ile sabunda kalıyor? Çay ağacı yağı sivilce için çok etkili, sabuna koyduğumuzda bu etkiyi görebilir miyiz?

    1. Etkinliği ve kalıcılığı kullandığınız miktara ve kaliteye bağlıdır. Durulayan bir ürün olduğundan tabi ki topik uygulama kadar etkili değildir.

      1. Merhaba evde soya mumu yapıyorum kaç tane kaliteli esans kullandiysam mum yandığında hiçbir koku alamiyorum. mumda en iyi kokuyu uçucu yağlardanmi alırım kokmamasinin sebebi nedir.yada mesela meyveleri çiçekleri zeytinyağı ile harmanlayıp bekletip o yağı mumlara kullansam dahami iyi kokar yardımcı olursanız çok sevinirim tesekkurler

        1. Mumlar ilgili pek bilgim yok ama acaba kullandığınız oranları yeterli mi? Bildiğim kadar ortalama %6 tavsiye edilir, yani 100 gram muma 6 gram uçucu yağı, önemli olanı fazla sıcak ilave etmeyin, ve baya uzun karışması gerekiyor diye biliyorum.

  9. Merhaba, uçucu yağlar sabunda ne kadar kalıyor? Faydalı etkileri için ilave ettiğimiz uçucu yağların , sabunlaşma olduktan sonra etkileri devam ediyor mu?

  10. Gül Deniz

    Merhaba, doğal mum yapmak istiyorum. Soya wax kullanacağım, sizce içine esans mı kullanmalıyım yoksa doğal yağ mı? Teşekkürler.

  11. Merhaba Lavanta esansı almak istiyorum buhardanlıkda odaya koku vermesi ıcın kullanabılırmıyim teşekkürler

  12. Ahmet Vayis

    Merhaba..biz frezya çiçeği yetiştirdik.bunun esasını çıkarmak istiyoruz..bununla ilgili bilginiz varsa bizimle paylaşırsanız sevinirim..

    1. Tahminim damatım ya da efleurage işlemi ile, ama bu benim uzman konumu değil. Herbafarm şirketi bence bu konu size daha yardımcı olabilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Scroll to Top