Koruyucular İçin Hızlı Kılavuz

Koruyucu Nedir ve Neden İhtiyacım Var?

Koruyucu, mantar, maya, bakteri ve küf oluşumunu önlemek ve geciktirmek ve ürününüzün raf ömrünü uzatmak için formüllere eklenen bir bileşendir.

Önlemek istediğimiz ürünlerinizin başına gelebilecek iki tür bozulma vardır. Birincisi, sadece yağları ve butterleri etkileyen acımadır. Bir koruyucu eklemek size burada yardımcı olmaz, bu yüzden bu konuda fazla detaylara girmiyoruz, daha fazla bilgi istiyorsanız antioksidanları inceleyin.

Daha acil endişe, su veya su bazlı maddeler içeren ürünlerde çoğalabilen küf, maya, bakteri ve mantarlar gibi mikrobiyal aktivitedir (temelde canlı organizmalar). Ürününüz sulu bileşenler içeriyorsa, geniş spektrumlu bir koruyucu eklemeniz zorunludur. Geniş spektrum terimi, örneğin sadece bir veya iki tanesine değil, tüm mikrop türlerine karşı etkili olan koruyucuları ifade eder.

Ürünlerime Ne Zaman Koruyucu Eklemem Gerekir?

Bir koruyucunun amacı, herhangi bir bakteri, küf ve mantar oluşumunu önlemek ve ürünlerinizin raf ömrünü uzatmaktır. Ürününüzde bir koruyucuya ihtiyacınız olup olmadığını belirlemek için kendinize şu soruları sorun: Ürünüm su veya sulu maddeler içeriyor mu? Su ile temas edecek mi ve 2 günden fazla saklamak isteyecek miyim? Bu sorulardan herhangi birine cevabınız evet ise, bir koruyucuya ihtiyacınız var.

Sulu bir faz veya sulu bileşenler, herhangi bir su bazlı içeriktir. Bunlar arasında su, tabii ki, hidrosoller, suyun içinde çözünmesi gereken bileşenler ve aloe vera jeli, asitler, bitkiler vb. gibi aktif maddeler bulunur.

Ürününüz tamamen yağ bazlı ise veya sulu olmayan bileşenler içeriyorsa, koruyucuya ihtiyacınız yoktur. Koruyucuya ihtiyacınız olmayan bazı örnekler şunlardır: yağ karışımları, uçucu yağ karışımları, tamamen yağ bazlı vücut yağları, dudak balsamları ve masaj yağları. Aşırı kostik koşullar herhangi bir mikrobiyal büyümeyi engellediğinden, kostik ile yapılan sabunlarda da bir koruyucuya ihtiyacınız yoktur.

Ürünümü Buzdolabında Saklamayı Planlıyorsam Koruyucu Eklemem Gerekir mi?

Taze yapılmış yiyecekleri ne kadar süre buzdolabında saklarsınız? 3-5 gün belki? Bu, DIY ürünlerinizi ne kadar süre saklayabileceğinizle ilgilidir. Yani birkaç gün içinde kullanmayı planlıyorsanız, koruyucu kullanmadan kurtulabilirsiniz. Aksi takdirde birini kullanın.

Ne Kadar Koruyucu Kullanırım?

Koruyucular çok küçük miktarlarda, tipik olarak formülünüzün% 0,5 – 2’si arasında herhangi bir yerde kullanılır. Ne kadar kullanacağınızı görmek için koruyucunuzun kullanım talimatlarını kontrol edin. Kullanım miktarlarını% biçiminde tutmayı seviyorum, böylece ne kadar ürün yaptığınıza bağlı olarak hesaplanması kolay. Örneğin, içerikleriniz 100 ml’ye ulaşırsa ve% 1 koruyucuya ihtiyacınız varsa, o zaman 1 ml koruyucu kullanacaksınız.

Koruyucu Yerine Ne Kullanabilirim?

Bir koruyucuyu değiştiremezsiniz. Eğer bir tane yoksa, lütfen bir tane satın alın veya sulu bileşenler içermeyen farklı bir ürün yapın.

Koruyucular Güvenli mi?

On yıllardır çeşitli ürünler gibi, koruyucular da kendilerini kötü bir şöhrete kavuşturdu. Çalışmalar, formaldehit ve paraben salgılayan maddelerin, maruz kalmanın uzun süre devam etmesi halinde zararlı olabileceğini göstermiştir. Bazı koruyucular bu maddeleri içerir ve biz onlara “kötü” kimyasallar diyoruz (diğer kimyasalları birbirinden tamamen ayırmak için: her şeyin kimyasallardan oluştuğunu unutmayın). Ancak tüm koruyucular eşit yaratılmamıştır.

Doğal ve organik kozmetikte kullanım için güvenli olan koruyucular herhangi bir kişiye reaksiyon verme olasılığı daha düşüktür ve doğal maddelerden yapılmıştır ve bu nedenle ‘daha güvenli’ kabul edilir. Koruyucular çok gereklidir ve piyasadaki tüm koruyucular güvenlik açısından test edilmiş olacaktır. Bazı insanlar, fıstığa alerjisi olan birinin yer fıstığına kötü tepki vermesi gibi, belirli bir koruyucu maddeye kötü tepki verebilir. Fıstığı güvensiz yapmaz. Bu nedenle, kötü bir reaksiyon veya kötü maddelere maruz kalma olasılığını azaltmak için kötü kimyasallardan üretilen koruyuculardan kaçınmaya çalışılmalıdır.

Ve bunu unutmayın, koruyucu içermeyen ya da yetersiz koruyucu içeren bir ürün koruyucudan çok daha tehlikelidir.

Koruyucular Vegan, GDO’suz mu?

Bir madde hayvansal kaynaklı bileşenler içermiyorsa vegan olacaktır. Koruyucular tipik olarak bitki asitlerinden veya sentetik olarak bir laboratuarda belirli kimyasallardan üretilir ve bu nedenle vegan dostu olacaktır.

Bazı doğal koruyucularda kullanılan bitki asitleri doğada üretilmektedir, ancak çoğu zaman koruyucular gibi seri üretime yönelik ürünler artık laboratuarlarda sentetik olarak üretilmektedir. Bu gibi sentetik ürünler, doğada özdeş olduğundan, yani doğada kimyasal düzeyde bulunan bileşenlerle özdeş oldukları için bu kötü bir şey değildir. Ayrıca, potansiyel olarak genetiği değiştirilmiş bir mahsulden türetilmezler ve bu nedenle GDO’suz olarak sınıflandırılırlar.

Koruyucu Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim? Doğru Olanı Nasıl Seçerim?

Kullanılacak doğru koruyucuyu seçmek önemlidir. Daima geniş spektrumlu bir koruyucu kullanmaya çalışın. Aşağıdaki gibi faktörleri göz önünde bulundurun:

Çözünürlük: Koruyucu ürünümün içine girecek mi? Çoğu zaman suda çözünür bir koruyucuya ihtiyacınız olacaktır, bu yüzden suda çözünmeyen bir koruyucuya gitmeyin!

pH seviyesi: Ürünümün aşırı bir pH’ı var mı ve öyleyse koruyucu bu koşullarda hayatta kalacak mı?

Maksimum sıcaklık: Ürünümün bir ısıtma aşamasından geçmesi gerekiyor mu? Koruyucu hayatta kalacak mı?

İçerik uyumluluğu: Formülasyonum, koruyucuyu etkisiz hale getirecek veya daha az etkili hale getirecek bir bileşen içeriyor mu?

Raf Ömrü Ne Olacak?

Bu, tüm kaplarınızın ne kadar steril olduğu, saklama koşulları ve malzemeler gibi faktörlere büyük ölçüde bağlı olsa da, tipik olarak bir formüle bir koruyucu ekleyerek raf ömrünü 3-12 ay uzatmış olursunuz. Bu değişebilir; daha fazla veya daha az olabilir (özellikle doğru miktarda koruyucu kullanmadıysanız). Belirli bir raf ömrüne sahip olmak istiyorsanız, ürününüzü bir laboratuarda test ettirmeniz gerekecektir.

Koruyucumun Çalıştığını Nasıl Anlarım?

Bir yol ve en basit yol, zaman testidir. Ürünlerinize su bazlı maddeler içeren bir koruyucu dahil etmezseniz, bunu kısa sürede birkaç gün ile birkaç hafta arasında fark edeceksiniz. Kötü büyüme ve renk atmalarının görünmeye başladığını göreceksiniz. Aslında yapmak oldukça eğlenceli bir bilim deneyidir – biri koruyucu içeren diğeri içermeyen iki ürün grubu yapın. Yakında farkı göreceksiniz!

“Koruyucular İçin Hızlı Kılavuz” için 3 yorum

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Scroll to Top