Sabunlar ve Katı Şampuanlar

Sabunlar

Sabunlar hayvansal ya da bitkisel kökenli, katı veya sıvı yağların, kuvvetli bazlar olan NaOH ve KOH ile reaksiyonu sonucu oluşan tuzlardır. Tarih öncesi dönemlerden bu yana temizlik amacı ile kullanılan sabunların pH değeri 9, 10 hatta geleneksel sabunlarda pH 11, 12 olabilmektedir. Bu sebeple sabunlar hassas ciltlere sahip olan kişilerde, özellikle pH değeri düşük olan saç derisinde yağ dengesini bozarak kepeklenmeye ve kaşıntıya sebep olabilmektedir. Ayrıca banyo sırasında sabunlar gözlerimizi yakabilir. 

pastedGraphic.png
Eski çağlardan bu yana kullanılan geleneksel defne sabunu.

Şampuanlar

Şampuanlar; köpürmeyi ve temizlemeyi sağlayan yüzey aktif maddeler, besleyici yağlar, bitki özleri ve bazı vitaminleri içeren saç bakım ürünleridir. Şampuanların keşfi 19. Yüzyılın sonuna denk gelmektedir. 1898 yılında Berlin’li bir kimyager olan Hans Schwarzkopf, suda çözünebilen kuru şampuanlar ve saç bakım ürünleri üzerine çalışmalarına başlar. 1914 yılında ise Kasey Hebert ilk ticari şampuanı icat etmiştir. Hatta Canthrox isimli bu şampuanın reklamlarında, bir kamptaki genç kadınlar gölde saçlarını yıkamaktadır. 1927 yılına gelindiğinde ise Hans Schwarzkopf, dünyanın önde gelen sıvı şampuanlarından birini tanıtarak, uluslararası kuaförlük sektöründe imparatorluğunu kurdu.

Günümüzde güzellik trendleri sonucu kullanılan saç boyaları, fön, perma ve benzeri ısı uygulamaları saçların kimyasal ve fiziksel yapısını bozmaktadır. Bu sebeple işlem gören saçlar daha yoğun bakıma ihtiyaç duymakta, temizleme özelliği şampuanlardan fazla olan sabunlarla sertleşmektedir. Neredeyse her evin gerekliliklerinden olan şampuanların en bilinen ve kullanılan formu, pompalı şişelerde ve sıvı olanlarıdır. Ancak bu şampuanların üretimi sırasında harcanan su miktarı, su ayak izimizi büyütmektedir. Bu sebeple gün geçtikçe daha çevreci ürünler geliştirilmektedir. Katı şampuanlarda bu ürünlerdendir. Sıvı şampuanlarla içerik açısından bir farkı olmayan katı şampuanlar, doğa dostu ürünler arasındadır. Ayrıca üretim ve satışı sırasında plastik ambalajlara da gerek olmamaktadır. Dünyamızda mevcut su kaynaklarını korumak ve sıfır atık ilkesini benimsemek adına, daha sade bir yaşam tarzını seçen tüm doğa dostları için katı şampuanlar yeni göz bebeği olacak.

pastedGraphic_1.png

Bu yazı Biyolog Dr. Aslıhan İNCİ taraftan hazırlanmıştır. Aslıhan hanıma tekrar çok teşekkür etmek istedim. 

Aslıhan hanım instagram’dan ve facebook’tan takip edebilirsiniz.

“Sabunlar ve Katı Şampuanlar” için 2 yorum

  1. ümmühan

    merhaba Justine Hanımcım,

    sizi buyuk bir beğeniyle takip ediyor ve bana kattıklarınız için tesekkür ediyorum. Hammaddeleriniz ise çok kaliteli. beni hiç yanıltmıyor. Benım size bir sorum olacak. çünkü en doğru cevabı sizden alacağımı düşünüyorum. yurtdısında fragrance oil olarak geçen kokular , bizdeki cp esanslar mıdır ? çünkü ayrıca essantial olarak ta esansıyal yağlar satıyorlar. bu çok kafamı karıstırıyor. Cevabınızı merakla bekliyorum. Sevgiler…

    1. Teşekkür ederim. Fragrance oil esansdır, essential oil uçucu yağıdır. CP esanslarımız ve esanslarımız fragrance oil eş değeridir. CP esansları özellikle soğuk imalat doğal sabun için hazırlanmış esanslarıdır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Scroll to Top