Çözünürlük İçin Hızlı Kılavuz

Çözünürlüklerinizi bilmek, kendi ürünlerinizi formüle ederken önemlidir. Neyin yağda çözündüğünü, neyin suda çözünür olduğunu ve neyin kısmen çözünür veya çözünmez olduğunu ve hatta alkol gibi diğer maddelerde çözünür olduğunu bilmek kullanışlıdır. Doğal bileşenlerin büyük çoğunluğu ya suda çözünür ya da yağda çözünür.

Bileşenlerin çözünürlükleri, formülasyonunuzu su fazı, yağ fazı açısından ve içeriklerinizi bir araya getirmek için emülgatörler gibi ek bileşenlere ihtiyaç duyduğunuzda yönlendirmeye yardımcı olacaktır.

Terimler

Kimyada, bir şeyin içinde çözmek istediğiniz maddeye çözünen madde ve “bir şey” e çözücü denir. Ancak bu terimler hakkında fazla endişelenmeyin. Çoğunlukla çözücülere ve çözücülere “su bazlı”, “yağ bazlı”, “alkol bazlı” vb. Maddeler olarak değineceğiz.

Çözünen maddenin çözücü içinde çözünebilme derecesine çözünürlük denir.

Ayrıca çözünen maddelerin birbirine karışması (veya karıştırılmaması) ve çözücülerin birbirine karışması (veya en iyi bilinen su ve yağ durumunda) mümkündür.

Suda Çözünür Bileşenler

Su, doğal kozmetikte muhtemelen en yaygın çözücüdür. Su bazlı bileşenler, suda ve diğer su bazlı bileşenlerde çözünür olacaktır. Örneğin sade suyu, hidrosolleri, su bazlı botanik infusiyonları, aloe vera jeli, bitkisel gliserin, hyaluronik asit ve diğer birçok suda çözünür bileşenleri mutlu bir şekilde karıştırabilirsiniz.

C Vitamini (askorbik asit) ve B Vitamini gibi bazı vitaminler de suda çözünür.

Ksantan gamı, keçiboynuzu gamı ve hidroksietil selüloz gibi sakız veya selüloz koyulaştırıcılar, jeller oluşturmak için suda çözünebilir.

Titanyum dioksit suda dağılabilir.

Botanik özler suda çözünür.

Sitrik asit, laktik asit ve malik asit gibi alfa hidroksi asitler (AHA’lar) suda çözünürdür.

Deniz kollajeni, hidrolize buğday proteini, keratin ve D-pantenol gibi özel bileşenlerin tümü suda çözünürdür ve su fazına eklenir.

Kabartma tozu, şeker ve tuz suda çözünür (aşağıdaki kısmi çözünürlük başlığı altında daha fazlasını inceleyin).

Suda çözünür bileşenler her zaman formülasyonunuzun su fazına girer.

Yağda Çözünen Bileşenler

Yağ, kozmetik dünyasında çok yaygın bir başka çözücüdür.

Uçucu yağlar ve taşıyıcı yağlar dahil olmak üzere her tür yağ ve butter diğer yağlarda çözünür.

A Vitamini ve E Vitamini gibi bazı vitaminler de yağda çözünür.

Lesitin, lanolin, skualen, balmumu ve bitki mumları yağda çözünür.

Emülsiyonlaştırıcı ajanları ve stearik asit, bitkisel setil alkol ve stearil alkol gibi bileşenler de yağda çözünür ve diğer yağlarla birlikte yağ fazına eklenir.

Yağda çözünen bileşenler her zaman formülasyonunuzun yağ fazına geçecektir.

Kısmen Çözünür Bileşenler

Kısmen çözünür içerik maddeleri oldukça açıklayıcıdır: bir çözücü / baz içinde ancak kısmen çözülebilirler. Kısmen çözünür bir maddenin en yaygın örneği allantoindir.

Allantoin – Suda% 0,5 çözünür.

Bazı maddeler suda çözünür, ancak bir üst limiti vardır, bundan sonra artık çözünmez (bazen ısı bu limiti artırabilir). Örnekler şeker ve tuzdur. Şeker, tuzdan daha yüksek bir çözünürlüğe sahiptir, ancak sonunda suyu doyurur ve daha fazlasını çözemezsiniz.

Çözünmeyen Malzemeler

Çözünmeyen bileşenler hiç çözünemez. Yine de formüllere karıştırılabilirler ve sayısız amaca hizmet edebilirler. İşte bazı yaygın çözünmeyen bileşenler:

Mika ve demir oksitler çözünmez.

Çinko oksit çözünmez ancak yoğun kremlerde dağılabilir.

Killer, suda bir süspansiyon oluşturacak ve çok az su kullanılırsa bir macun oluşturacaktır, ancak çözülmezler.

Botanik tozlar – bunlar hiçbir şeyin içinde çözünmez ancak onlardan infüzyon veya ekstrakt yapabilirsiniz.

Nişasta çözünmez, ancak yağlanmayı kesmek ve ipeksi bir cilt hissi vermek için sıklıkla eklenir.

Aktif kömür çözünmez.

Kayısı kabuğu, killer, yulaflar ve tohumlar gibi peeling elementlerinin hepsi çözünmez.

Yağda şeker çözünmez.

Tuz, yağda çözünmez.

Yüzey Aktif Maddelerde Çözünür

Sürfaktanların emülsifiye edici veya çözündürücü özelliklere sahip olabileceğini fark edebilirsiniz. Sınırlı miktarda yağı doğrudan yüzey aktif maddelere ve su fazına ekleyebilirsiniz ve hepsini karıştırdığınızda her şey harmanlanır (büyük olasılıkla beyazımsı olur – esasen bir emülsiyon yapmışsınızdır).

Bazı katı sürfaktanlar da sıvı sürfaktan sudan daha kolay çözer, bu özellikle SCI ile çalışırken aklınıza tutunuz.

Suda Çözünür ve Yağda Çözünür Bileşenleri Birlikte Karıştırabilir misiniz?

Evet yapabilirsiniz, ancak bir emülgatör kullanmanız gerekecektir. Yağlar ve su birbirine karışmaz ve benzer şekilde, yağda çözünür ve suda çözünür bileşenler bir emülgatör yardımı olmadan iyi oynamaz.

Çözünmeyen Bileşenleri Çözünür Bileşenlerle Karıştırabilir misiniz?

Çözünmeyen ve çözünür bileşenleri bir arada kullanmak, bazı benzersiz ürünler ortaya çıkarır! Bu iki içerik kategorisini birleştirirken gerçekten yaratıcı olabilirsiniz. Aşağıda, çözünmeyen ve çözünür bileşenlerin birlikte kullanıldığı birkaç örnek bulunmaktadır.

Ovma yapıyorsanız, yağları killer, botanik tozlar ve eksfolyantlar gibi bileşenlerle karıştırarak, peeling etkisi taşınan, granül açısından zengin bir formül elde edeceksiniz. Ayrıca bir yüzey aktif madde formülüne çözünmeyen bir peeling elementi de dahil edebilirsiniz.

Bir kil yüz maskesi muhtemelen hem çözünmeyen kil hem de sade su veya hidrosol, bal, vb. Gibi suda çözünür elementler kullanır.

Oksitler genellikle yağlara aşılanarak renklendiriciler olarak kullanılırlar.

Bitkiseller, infüzyon ve çay yapmak için kullanılabilir ve bitki maddesi daha sonra süzülür.

Nişasta türleri, yağlılığı azaltmak ve ipeksi bir cilt hissi sağlamak için kremlere ve losyonlara dahil edilmiştir. DIY deodorantlarda da kullanılır.

Çözünürlük konusunda bir veya iki şey öğrenmişsinizdir umarız! Lütfen aşağıdaki yorumlarda olabilecek sorularınızı yazın.

4 thoughts on “Çözünürlük İçin Hızlı Kılavuz”

  1. Elif yılmaz

    Merhabalar mika maddesi pudralardada göz kalemlerindede var hidrofilik bi ürünmüdür cildin altına suyu geçirirmi hidrat deniyor ama suyu emermi bide suda çözünmez deniyo

      1. Elif yılmaz

        Çok teşekkür ederim bu hızlı yanıtınız için minnettarım yani cildimin üzerinde mika varken tabaka oluşturduğu için altına su geçirmez tabaka oluşturur dimi yanlış anlamamışım

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Scroll to Top