Nasıl Sabuncu Olabilirim?

Sabun yapmaya öğrendik ve evde her yerde sabun ile doldurduk 😉 Belki de bir kaç tane kermesleri katıldınız ve acaba bunu iş olarak yapabilir miyim kendine sormaya başladınız… Acaba nasıl sabuncu olabilirim

Vergi Kaydı

İlk olarak farketmez ne satmak istiyorsanız size bir vergi kayıdı ihtiyaç olacak, daha detayli bilgiler için ya tanıdınız bir muhasebe ya da bulundunuz şehirde ki Ticaret Odasından öğrenebilirsiniz. Ticaret Odasına size de yeni iş kuranlar ya da kadın girişimciler için destekler var mı diye bilgi verebilir.

İyi Üretim Uygulamalar

Resmi imalat yapabilmek için size bir İyi Üretim Uygulamalar (GMP) uygun bir atölye gerekir. Bu ne demek?

İyi Üretim Uygulamalar uluslararası geçerli bir tarz kalite kontrol çerçevesi, onu farklı endustriler için da var ve ufak defak farklar var, fakat ana fikir aynı.

Üretimde sürekli aynı kalitede ürün elde edilmek ve sıkıntı çıkıyorsa hatanın kaynağı bulmaktır. Bunu sabit prosedürlerler, testlerler ve bölümler ile sağlıyorlar. Baya evrak işi da giriyor ama kendin kılavuzunuz bir kez oluşturduktan sonra, sadece güncel tutmak kalıyor.

Sorumlu Teknik Eleman

Üretim yapabilmek için bir adım daha var: Her imalatta bir adet Sorumlu Teknik Eleman / Sorumlu Kişi gerekir.

Bu eleman sizde belli bir gün sayısı sigortalı olması gerekir ve bazı şartları yerine getirmesi gerekir.

Kozmetik imalat için sorumlu kişi olabilmek için ya eczanesiz bir eczacı olması gerekir ya da yeterli kozmetik imalatta deneyimli – bildiğim kadar 3 yıl – bir kimyagar, biokimyagar, kimya mühendisi, biyolog ya da mikrobiyolog.

Ürün Güvenlik Dosyası

Ürünleriniz satabilmek için size her ayrı ürün için bir Ürün Güvenlik Dosyası gerekir.

Bu dosya üç bölümlerden oluşturur.

1. Ürün Bilgi Dosayası

Ürün bilgi dosya içinde kullandınız hammaddelerin SDS (Güvenlik Dosyası) girer, ürünün formülasyonu, ürünün imalat metodu, etiket bilgileri ve esans ya da uçucu yağı kullanıyorsanız alerjen belgesi de gerekir.

2. Testler

Akredile bir laboratuvardan mikrobiyoloji test, stabilite testi ve koruyucu kullanıyorsanız Challenge Testi de gerekir.

3. Ürün Güvenlik Değerlendirme

En son olarak ürünüzü ait bir Ürün Güvenlik Değerlendirme gerekir, bu rapor uzman taraftalardan hazırlanması gerekir.

Sağlık Bakanlığı Bildirme

Ürün Güvenlik Dosyaları ellerinize aldıktan sonra Sağlık Bakanlığı Online Portalı üzerinde iş yerine kayıt ediyorsunuz ve size ait Sorumlu Teknik Elemanı Ürünleriniz kayıt eder.

Sorumlu teknik eleman, Ürün Dosyaları ve Bildirme için PİM Grup güvenli ve çok tecrübeli bir hizmet veren firma. Tavsiye edebilirim.

Tabii ki burada iş bitmez. Ürün piyasaya sunduktan sonra satış elde edilmesi gerekir bunu nasıl yapılır tamamen farklı bir olay.

Gelecek haftada ki Sabun Atölye Live’de Başarlı Marka olmak konusu olacak, kaçırmayın ….

Resmi Satış için ne gerekir

9 thoughts on “Nasıl Sabuncu Olabilirim?”

    1. Hayır, Kozmetik imalat için sorumlu kişi olabilmek için ya eczanesiz bir eczacı olması gerekir ya da yeterli kozmetik imalatta deneyimli – bildiğim kadar 3 yıl – bir kimyagar, biokimyagar, kimya mühendisi, biyolog ya da mikrobiyolog olmanız gerekir.

  1. Merhabalar sormak istediğim bi sorum olacaktı doğal sabun yapmak için kursa gidip sertifika alıp doğal sabun yapıp evde katkı sağlamak için ne gibi izinler gerekli aşamaları nelerdir nerelerden izin almalıyız kimyager eczacı şartmı? Sonuçta kozmetik fabrikası açmayacağız evde üretim kuralları nelerdir

    1. Sabun bir kozmetiktir. Evde ya da endüstriyel imalat yasal olarak fark yaratmaz. Sertifika sadece size için bir belgedir herhangi bir yasal gücü yoktur.
      Kozmetik satış yapabilmek için GMP uygun imalat yeri, sorumlu teknik elemanı ve bildirim gerekir. Burada ki yazı biraz daha detaylıdır http://sabunatolye.com/nasil-sabuncu-olabilirim/

  2. Merhaba Justine hanım evimin çatı katını veya bodrumunu üretim şartlarına uygun hale getirsem kabul edilirmi? Birde sorumlu teknik elemana her ay maaşmı ödememiz gerekiyor ayrıca sabunda sürekli yaptığımız bir formülde bile bu sefer de şöyle deneyeyim diyerek farklı yapabiliyoruz her yaptığımızı sağlık bakanlığına bildirmek çok maliyetli değilmi?

  3. Ben evimde zeytinyağlı sabun üretip satmak istiyorum eczacı vaya kimtager şart mı kendim kursa gitsem olmaz mı?
    Birde evimin boş odasında yapabiliyorum bunu illaki bsşka yer gereklimi?
    ben kendimce küçük bir işletme olupkendi yaptığım ürünleri yurt içine satacağım evimde yapsam ürünü teste göndersem uygunluk belgesi alsam olmaz mı?
    Kurs alsam yine teknik elemangerekir mi.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Scroll to Top