Emülgatörlere Hızlı Kılavuz

Emülgatör Nedir?

Emülgatör, yağ ve su gibi bileşenlerden farklı olarak karışmaya yardımcı olan ve bunların ayrışmasını önleyen herhangi bir bileşendir. Fırınlamada yumurtalar bu şekilde davranır ve kozmetikte emülsiyonlaştırıcı mumlar ve diğer emülgatör türlerine, yağları ve sulu bileşenleri kremlere, losyonlara ve diğer harika ürünlere sahip olursunuz.

İki tür emülsiyonla eşleşecek iki tür emülgatör vardır: su içinde yağ (O / W) ve yağda su (W / O). Suda yağ (S/Y) emülsiyonları, daha büyük miktarda suda daha az miktarda yağ içerir, bu nedenle su bazlıdırlar ve tipik olarak ciltte daha hafif hissederler. Yağda su (Y/S) emülsiyonları, çok miktarda yağda az miktarda suya sahiptir ve ciltte daha ağır hissederler. Yapmak istediğiniz emülsiyon türüne bağlı olarak, ilgili emülgatöre ihtiyacınız olacaktır.

Neden Emülgatör İhtiyacım Var?

Hiç yağı ve suyu karıştırmayı denediniz mi? Güzel oynamıyorlar ve her zaman birbirlerinden ayrılmaya çalışacaklar. Formüle ederken, ikisini bir emülsiyon haline getirmek için hem su / sulu bileşenler hem de yağlar içeren ürünler yapmaya çalıştığınızda bir emülsiyonlaştırıcıya ihtiyacınız olacaktır. Bir emülgatör kullanmazsanız, ayrılan özensiz bir karışımla baş başa kalırsınız ve güzel kremler ve losyonlar oluşturamazsınız.

Emülgatör ile Çözündürücü Arasındaki Fark Nedir?

Bir emülgatör, kremler, losyonlar ve diğer tipik olarak “daha kalın” ürünlerdeki suyu ve yağı bağlar. Çözündürücü, spreyler ve sisler gibi küçük miktarlarda yağların veya uçucu yağların çözülmesi gereken çok sıvı ve sulu formülasyonlarda çalışması dışında bir emülsiyonlaştırıcıya çok benzer. Çözündürücüler varsayılan olarak O / W emülgatörleri olacaktır ve O / W formülasyonlarında çalışacaktır.

Bir emülgatör veya çözündürücü kullanıp kullanmayacağınız konusunda kafanız karıştıysa, bunun bir O / W veya W / O emülsiyonu olup olmayacağını ve bir sprey gibi sıvı / sulu olup olmadığını veya krem tipi bir ürün olup olmadığını düşünün.

O / W ise ve çok sıvı ise, büyük olasılıkla sudaki az miktarda yağı çözmek için bir çözündürücüye ihtiyacınız olacaktır.

W / O ise, kesinlikle bir emülgatöre ihtiyacınız olacaktır.

Hangi Farklı Emülgatörler Benim İçin Kullanılabilir?

O / W Emülsiyonları İçin

VegWax: Suda yağ emülsiyonları için bitkisel kaynaklı emülsifiye edici bir mum. Yağlarda çözünür ve çalışmak için eritilmesi gerekir.

Olivem 1000: su içinde yağ emülsiyonları için PEG içermeyen, ECOCERT ve COSMOS sertifikalı bir emülsiyonlaştırıcı mumdur. Büyük, yassı beyaz pullar halinde gelir ve her ikisi de zeytinden elde edilen setearil olivat ve sorbitan olivattan yapılır. Gerçekten tatlı, yoğun bir emülsiyon yapar.

PEG 40 HCO: su içinde yağ emülgatördür/çözücüdür ve hem yağlarda hem de suda karışabilir.

W / O Emülsiyonları İçin

Soya lesitini: Yağlarda karışabilen yağda su emülgatör. Lesitin, diğer daha güçlü emülgatörlerin yanında en yaygın olarak bir ortak emülgatör olarak kullanılır.

Olivem 900: bir zeytinyağı türevi olan sorbitan olivattan oluşan PEG içermeyen, ECOCERT ve COSMOS sertifikalı bir emülsiyonlaştırıcı mumdur. Yağda su emülsiyonları için.

Emülgatör Nasıl Kullanılır

Genel bir kural olarak, emülgatörler yağ fazının% 20 – 25’sinde kullanılır. Bu nedenle formülasyonunuzda ne kadar çok yağ varsa o kadar çok emülgatör kullanmanız gerekecektir. Temel kural, emülgatör, yaptığınız ürünün türü ve ürünün sahip olmasını istediğiniz özelliklere bağlı olarak değişebilir.

Örneğin, tipik bir losyon% 5-10 emülgatör ,% 10-20 yağ ve yaklaşık% 75 su kullanabilir. Ancak farklı his ve dokulara sahip losyonlar ve kremler elde etmek için daha az veya daha fazla emülgatör, yağ ve su kullanabilirsiniz.

Emülgatörlerin en sık eritilmesi gerekecektir ve bunlar genellikle formülünüzün yağ fazına dahil edilirler. Bazılarının sıvı olabileceğini ve bu nedenle eritmeyi gerektirmeyeceğini ve bazılarının su fazınızda karışabileceğini unutmayın; sadece hangi emülgatörü kullandığınızı kontrol edin.

Balmumu Emülgatör mü?

Hayır! Lütfen emülsifiye edici mumu yerine balmumu veya vegan bitki balmumu kullanmayın, aynı şekilde çalışmayacaktır. İçinde mumu kelimesi bulunan her bileşen emülsifiye edici bir balmumu olmayacaktır.

Emülgatörlerin Raf Ömrüsü Doluyor mu?

Çoğu emülgatör, doğru şekilde saklandığında kolayca 2-5 yıl dayanabilir.

Bir Emülgatör Kullanırsam Hala Bir Koruyucuya İhtiyacım Olacak mı?

Evet, çünkü bir emülgatörün herhangi bir koruyucu özelliği yoktur. Formüllerinize su / sulu bileşenler eklediğinizde, bir koruyucuya ihtiyacınız olacaktır.

“Emülgatörlere Hızlı Kılavuz” için 10 yorum

    1. Vielen dank für ihre detaillierte Erklärung. 😉 Çok yardımcı oldu bu bilgiler. Keşke kurs ücretini ödemede kolaylık saglasaydiniz mutlaka katilacaktim. Yine de teşekkür ederim.

      1. Nadir YALÇINKAYA

        Deri mont bakım ve temizliği için Zeytinyağı yağı ile beyaz sirke karışımı emülsiyon üretmek istiyorum. Emülgatör olarak soya lesitini uygunmudur. Soya lesitini nasıl kullanılır. Yardımcı olursanız sevinirim.
        Saygılarımla.

    2. Vielen dank für ihre detaillierte Erklärung. 😉 Çok yardımcı oldu bu bilgiler. Keşke kurs ücretini ödemede kolaylık saglasaydiniz mutlaka katilacaktim. Yine de teşekkür ederim. Bir de bir sorum olacak: su da yag W/O, önce suyu sonra yağları eklemek mi anlamına geliyor? Ve yag da su da O/W önce katı yağları eritip ardından su koyduğumuz karışım mı demek? Çok teşekkür ediyorum yanıtınıza.

      1. Hayır, değildir. Suda yağı emülsiyonda, emülsiyonun çoğu sudan oluşuyor ve su içinde emülgatör yardım ile yağ damlacıklar bulunur.
        Yağda su emülsiyonu tam tersidir, çok yağda az su, su damlacık halinde emülgatör yardım ile yağ içinde bulunur.

  1. Merhaba cilt serumları için ne kullanabiliriz? Suda yağ olarak. Yağlar üstte kalıyor. Teşekkürler

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Scroll to Top