Kostik ile güvenli çalışmak

Kostik ile güvenli çalışmak

Biliyorum kendime tekrarlanıp duruyorum ama bu konu çok önemlidir. Kostik bilinçsiz kullanımda çok tehlikeli ama diğer tarafta zeytin

tatlandırmak da kullanılır.

Kostik nedir?

İki çeşit kostikler var. Birisi potasiyum hidroksit (KOH) diğeri sodiyum hidroksit (NaOH). Potasiyum kostiği sıvı sabun yapımında kullanılır, sodiyum kostiği katı sabun yapımında kullanılır. Güvenlik kuralları ikiside geçerlidir ama ben burada özellikle Sodiyum kostiğiden bahseticeğim.

Kostik yağ ile temaz edince sabunlaşma reaksiyon girer ve sabun yapar. Kostik bir bazıdır, yağlarımız asittir ve sonuç olarak bir tuz (sabun) ve gliserin çıkar, bunlar kimyasal gruplar, bizim normal ev ortamdan tanıdığın şeyler değil.

Kostik çok kolay ve hızlı reaksiyona giren bir karışımdır, oluşan reaksiyon çok aşındırıcı. Bu yüzden bazı güvenlik kuralar dikkatımıza almak gerekiyor.

İlk olarak sizin güvenliğiniz. Uzun paçalı ve kollu kiyafetleri giyin, önlük ve kapalı ayakkabı da şart. Eldiven, koruma gözlüğü ve ağız bandı kesinlikle unutmayın.

Ev güvenliği için çocukları, evcil hayvanları başka bir yerde verin. En az sizin çalıştığın yeri girmezsinler.

Kostik çok aşındırıcı olduğundan (ne kadar birazdan size örnek gösterceğim) her malzeme ile temas etmemelidir. Kalaylı, tenekden, aluminyumdan yada teflon kaplamalı bir şeyi kullanmayın. Karıştırmak için da ahşap kaşık uygun değildir. En iyisi sabun yapımı için ayrı bir takım oluşturun.

Sodiyum hidroksitin aşindirici etkisi Anne-Marie,bir sabuncu arkadaşım, bir denemede gösteriyor. İlk resimde bir tavuk butuya kostik tozu dökülüyor, ikinciye bir şeyi eklemedi. İkinci resim sade kallanın 1 saat sonradaki durum. Üçüncü resim kostik kaplı tavuk butun durumu.

Sabun Yapımı Kostik Güvenliği 1

Sabun Yapımı Kostik Güvenliği 2Sabun Yapımı Kostik Güvenliği 3

Kostik hazırlarken kesinlikle bir terazi kullanın, teraziniz yoksa bile devamı okumayın. Kostik tartarken miktarı tam tutun yada biraz daha az olsun, kesinlikle hiç bir zamanı verdiğim tariflerden fazlası kullanmayın. Tartınız su miktarı tam tersi geçerlidir, biraz fazla olabilir daha az olmazsın.

Kostik karışım hazırlanacak kapı elde edilen miktarıdan en az iki katı olsun. Kostik karışımı hazırlanırken iyi havalandırabilecek yer olsun. Açık pencere, balkon yada mutfağın davlumbazı olabilir.

Genelde kostiğiniz lavabo içinde hazırlayın tavsiye ediyorum. Balkonda çalışıyorsanız kabınız büyük bir lehen içinde yerleştirin.

Kostik her zaman yavaş yavaş dökülün ve hiç bir zamanı kostiğe bir şey içine dökülmeyin. Kostik her zaman aktaran parçası. Kostik boncukları suya, hazır kostik suyu yağlara!

Kostik, toz halinde yada hazırlanmış kostik suyu, bir yere sıçrarsa hemen bol su ile durulayın. Cildinize temas ederse çoğu zamanı bir kaşıntı ile merhaba diyor. Hemen su altında tutun ve kaygan hissi bittine kadar durulayın. İnternette bazen sirke ile nötralize edin yazar, bu yalnış bir bilgi! Kimyasal dengeleme olarak doğrudur ama gerçek hayatta yalnış. Kostik sirke ile karışınca ısı oluşturuyor, bunu kesinlikle istemiyoruz.

Gözünüze kaçarsa bol su ile durulayın ve en yakın göz doktoru/hastanesi muayene edin.

Kostik hazırlama sıralama

Yeriniz hazırlayın,  yanı çocuklara ve hayvanlara bir yere gönderin

Kendine koruma alın. Uzun paça, kol. Evet tekrar. Gözlük, eldiven ve maskesi takın.

İhtiyaç olan malzemeleri çıkartın. Terazi, lehen/lavabo, kostik karışım için büyük tencere, su için kabı, kostik tozu için bir kap ve karıştırmak için bir kaşık yada teli.

Pencere açın, aspiratör çalıştırın yada dişaraya çıkın.

Büyük tencere lavabonuzu yada lehenize yerleştirin.

Su miktarınız ölçün ve büyük tencere aktarın. Kullandığınız kap kenara koyun, kostik tartmak için kullanmayın.

Dikkatlı kostik bir kaşık yardım ile tartın ve sağlam bir yere lavabo yakın koyun.

Kalan kostiği hemen saklayın.

Şimdi azar azar kostik boncuklara suyu karıştırarak ilave edin. Hafif duman çıkar ve biraz kaynama başlabilir. Kafanız bu dumandan uzak tutun.

Hepsi ilave edine kadar devam edin ve lavaboda ya lehende soğutmaya bırakın.

Tartmak için kullandığınız kabı bol su ile durulayın.

 

Gelecek hafta artık sabun yapabiliriz 😉

 

“Kostik ile güvenli çalışmak” için 8 yorum

  1. Thanks Justine. Am going to try the Cold Press soap making method next week. A bit nervous about the “Kostik” but have read all the safety warnings to get masked and suited up 🙂

    1. Well done for reading it all! If you keep all the safety precautions in mind Cold Process soap making is easy peasy

  2. Geri bildirim: Doğal Sabun Yapımı 1

  3. aliye candan

    kostik ile katı sabun yapımı için kostiğe ne kadar sıvı yağ konyulmalı ? ölçüsü miligramı varmı ?

  4. Öncelikle tarifleri için teşekkürler. Videolarınızda 732 gram yağ için kostik oranı belirtmişsiniz. Ben sizin “yağ karışımı” yağınızdan satın aldım. Bunun 100 gramı için kaç gram kostik ve su eklemem gerekiyor? Teşekkürler

    1. Tarifleri sıkıntısız oranları aynı tutup hesaplabilirsiniz. Yani 732 gram yağ karışımı 95 gram NaOH ve 230 gr su isteyince, 100 gram yağ karışımı 13 gram NaOH ve 31 gram su gerekir. Burada tek aklınıza tutun bu kadar ufak miktarlar hassas tartım gerekir çünkü 1 – 2 gram fazla yada az hemen büyük fark yaratır, ondan tavsiye ettiğim minimum sabun tarifi hep en az toplam 500 gramdir.

  5. Zaten sizin videonuzu takip ederek uyarak yaptım . Hassas tartıda tartip belirliyorum. Kostiğin dikkatli olunması gereken bir kimtasal olduğunun farkındayım . Uyarılarınız için teşekkürler

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Scroll to Top