Doğal Sabun tariflerde çoğu kostik indirim, lye discount yada superfat oranı yazıyor. Yeni öğrenenleri için bu kelime çoğu zamanı kafa karıştırıcı bir terimdir.
İlk olarak burada belirtmek istiyorum tariflerimde ve burada ki yazıda superfat, lye discount kelime ve kostik indirimi aynı anlamda gelirler. İnglizce bilenleri şimdi aynı değil şikayet edecekler ama bekleyin anlatacağım.
Kostik İndirim / Lye Discount ne demek?
Kostik indirim lye discount’ın birebir terçümesidir.
Kostik indirimin anlamı basittir, seçtiğiniz yağların ihtiyaç olan kostik miktarı belli bir yüzdesi göre azaltıyorsunuz.
Superfat ne demek?
Superfat’ın anlamı, sabunlaşmaya başladığın sabunu – pudding kıvamı zamanı mesela – belli bir yüzdesi istediğin yağı ilave ediyorsunuz, bu ilave yağın kostik ihtiyaçı başlangıçta ki tarife ilave edmediniz.
Superfat ve Kostik İndirim arasında bir fark var mı?
Fark var mı? İyi bir sorudur. Kime soruyorsanız farklı bir cevap alabilirsiniz.
Ufak bir fark var ama kimyasal dünya gerçekten böyle çalışıyor bilmiyoruz.
Diyelim bir %5 kostik indirimli tarif yapıyoruz, içinde zeytinyağı, hindistan cevizi yağı ve shea yağı var. Yağları karıştırdık ve kostik ilave ettik, sabunlarımızda şimdi yağların %5 için sabunlaşma için kostik yetmiyor, kullandığımız yağların %5 yağ olarak sabunda kalıyor. O zeytinyağı olabilir, hindistan cevizi yağı, shea yağı yada onların karışımıdır.
Şimdi böyle bir düşünce var, mesela kullandığımız yağların shea yağı hesapladığım kostik miktardan %5 daha katsam ve bu yağ sabunlaşmadan sonra ilave ediyorsam, ilave ettiğim shea yağı için serbest bir kostik kalmıyor ve shea yağım yağ olarak sabunda kalıyor. Böylece gerçekten bir yönlendirme yapmak mümkün mü hiç bir kimse tam bilmiyor ama istiyorsanız deneyin.
Neden Sabun Atölye Superfat Yöntemi kullanmıyor?
Bunun iki sebebi var. İlk olarak sabun yaparken ve kullanırken fark görmedim.
İkinci sabun yaparken zaten baya meşgul oluyoruz, şunu kat, böyle karıştır, v.s. bir adım daha ilave etmek benim için hata yapmak için bir firsat daha veriyor. Güvenli kullanbilmek bir sabun için kostik indirimi şart, onu katmaya unutuyorsak bütün çabaz boşa gitti 🙁
Neden Kostik İndirim yapıyor muyuz?
İlk olarak kostik indirim güvenlik sebeb ile yapıyoruz. Tartarken ufak hatalar, terazinin hassasiyeti, v.s. karşılamak için genelde %3 oranında kostik indirimi kullanılır.
İkinci sabun daha besleyici / nemlendirici olsun diye daha yüksek kostik indirimleri kullanıyoruz.
Ne kadar Kostik İndirim kullanmalıyım?
Burada en sık gören yüzdesi %3-8 arasındadir, terçihim mesela hep %5.
Tabiki daha yüksek rakamları da var, mesela Duschbutter Sabunum‘da %35dir.
Ev temizlik amaçlı sabun hariç – %3 altında güvenlik sebep ile pek göremiçeksiniz.
Çok yüksek Kostik İndirimin bir kötü tarafta var mı?
Kötü demek biraz abartılı ama tabi ki yüksek serbest yağ oranı sabunu etkileniyor.
- Sabun daha yumuşak oluyor.
- Sabunun köpüğü zayif oluyor.
- Raf ömürü kullandığınız yağlardan çok daha fazla etkileniyor, yani sabununz daha çabuk bozulabilir / kötü kokulabilir.
Kostik indirimi nasıl hesaplanıyor soruyorsan bu yazıya bakın.
Umuyorum bu konu ilgili soruları cevaplayabilirdim. Anlayan yorum bırakırsa sevinirim. Anlamayan kaldısa lütfen sorularınız yorum olarak bırakın beraber çözmeye çalışalım 🙂
Paylaşmaya unutmayın 😉
Merhaba justine soğuk yöntem sabun yaparken superfat yapacağımız yağı biz seçemez miyiz ? Mesela defne meyvesi yağı veya tatlı badem yağı sonradan superfat %8 olacak şekilde ekleyebilir miyiz ?
Tabii ki yapabilirsiniz ama gerçekten o yağı superfat olarak olacak garantisi yok.
Teşekkür ederim 😊
Merhaba, sabunlaşma tamamlandıktan sonra yani puding kıvamına gelip kalıba dökmeden önce eklediğimiz esans ve ya uçucu yağları süperfat olarak sayabilir miyiz?
Esans ve uçucu yağları süperfat hesabına giremezler, çünkü sabit yağlar değildir.
merhaba, esans yağları ne zaman eklemeliyiz? sabunlaşma bittikten sonra mı? esans yağ ve esans sabitleyici oranı miktarı nasıl hesaplanmalı*
Esansı kalıba dökmeden önce ilave edilir.
İstediğiniz koku yoğunluğa bağlı genelde %2-4 arasında kullanılır, esans sabitleyici esansı kadar kullanılır
Merhaba, ben kokonat yagi ile sabun yaptım ama önce güzel karıştı sonra kalıba koydum . Kalıpta tekrar kabardı sanirim tepkime devam etti sonra bir kısmını kalıba koydum fakat diğerleri küçük parca parca oldu. Supper fatting seviyesi %5 şu oranı %30 kullandım. Yani 52 g kostik 90 gr su ve 300 gr kokonat yagi kullandım.
Merhaba, saf hindistan cevizi yağılı sabun daha çok ısı üretir. Hem de baze soğuk proses uygun olmayan esansları ısı yaratır. – esans kullandığsanız o da sebep olabilir.
Genelde saf hindistanlı sabun kalıbına dökdükten sonra sarılmayın ve serin bir yere bırakın, mümkünse bile bir ızgara üstüne koyun.
Merhaba, Kostik indirimi %3 hesaplanmış, İlave uçucu yağ %3 ayarlanmış bir formülde yaklaşık %5 oranında bir sabit yağı unutarak eksik koydum. Haliyle kostik fazlası ortaya çıktı. bu sabun artık çöp mü yoksa kurtarmanın bir yolu var mı?
Teşekkürler.
Yağları pahalı değilse kurtarma pek değermez. Uğraşmak istiyorsanız yaptınız sabunu küp küp doğrayın, su banyosunda yumuşatın, biraz su ilave ister, ve eksik yağları ilave edin, iyice karıştırdıktan sonra tekrar kalıbınıza dökün.
Çok teşekkür ederim. Yağların ekonomisi açısından değmez uğraşmaya. Fakat tecrübe etmek için denemek istiyorum. % ? su ilave tavsiye edersiniz.
Sabit bir miktar yok, İhtiyaçınız kadar
Çok teşekkür ederim değerli katkılarınız için. İyi günler.
İyi günler,
Sabun yaptıktan sonra kostiğin fazla gelip gelmediğini nasıl anlaşılır?
Teşekkür ederim
Ölçmeden bazı işaretleri var: sabun çıtır çıtır sert, sabunun yapısı dengesiz, sıvı akan delikleri var, kullanırken cildi kurutur.