Etiket: doğal sabun

Doğal Sabunun Köpüğü Nasıl Artırabilirim? (SA Live)

Doğal Sabunun Köpüğü Nasıl Artırabilirim? (SA Live)

Doğal sabunun köpüğü çoğaltmak için bazı püf noktaları var. İstersiniz tek bir tane kullanın, istersiniz bir kaç tane kombine edin. Kendin ihtiyaçlara ve isteklere göre deneyerek size için en ideal sonuç elde edebilirsiniz. Zaman Bu bana göre en zor püf noktası … beklemek … Sabun […]

Bitkiler ile Doğal Sabun & Kozmetik Yapımı | Ücretsiz Online Workshop

Bitkiler ile Doğal Sabun & Kozmetik Yapımı | Ücretsiz Online Workshop

Çalışma Kitabı indirmek için sadece altdaki resime tıklayın.

Doğal Sabunun Raf Ömrü Nedir? (SA Live)

Doğal Sabunun Raf Ömrü Nedir? (SA Live)

Sabunlarda raf ömrü stabilite testin sonuçlara göre belirtir.

Stabilite testi bugünkü duruma göre hala imalatcı ellerinde, yani nasıl bir test, hangi faktörleri bakmak istiyorsanız tamamen size bağlıdır. Test ediğiniz ürün testten geçti geçmedi karar vermek da sizin ellinizde.

Genelde böyle söylebiliriz doğal sabun hiç bir zamanen bozulmaz fakat zaman ile rengi, koku ve şekil değişir. Bazen ama sarı benekler görebiliriz…

Doğal Sabunda Ki Sarı Benekler Nedir?

Bazen zaman ile doğal sabunlar sarı benekler görebiliriz, İngilizce bunlara DOS (Dreaded Orange Spots) yani korkunç turuncu benekler denir.

Bu benekler yağlarda bildimiz acımaya eş değeridir.

Bu tarz açımaya beş faktörlerden kaynaklanır:

  1. Yüksek miktar yumuşak/sıvı yağlar kullandık
  2. Kullandığımız yağlar açıdıydı
  3. Sabun yaparken kullandığımız suyun sertliği yüksektir yani kireçlidir
  4. Saklama koşularımız iyi değilidir
  5. Paketleme hava temesi engelledi

Sarı Benekler nasıl engelebiliriz?

Yukara bakarak bazı şeyler belli.

  1. Fazla yüksek miktarda sıvı yağı kullanmayın
  2. Çok yüksek süperyağı / kostik indirimi yapmayın
  3. Taze/Yeni yağı kullanın
  4. Kostik söndürmek için saf su, arıtma suyu ya da yağmur suyu kullanın
  5. Yağların ömrü uzatmak için antioksidantları katın, bu E vitamini, biberiye uçucu yağı, biberiye oleoresin v.b. olabilir
  6. Sabunlarınız gıdalar gibi kuru, karanlık ve serin bir yerde saklayın
  7. Uzun zamanı saklamak istiyorsanız sabunlarınız kağıt ya da bir karton kutuda saklayın, bir birini değimiyorsa bile dah güzel olur.

Sonuç olarak gerçek bir bozulma doğal sabunlarda nadiren görebiliriz ama bazen görünüm bile “bozulma” olarak değerlendirir.

Doğal Sabunun Raf Ömrü Nedir? (SA Live)
Kostik İndirim, Süper Yağı Nedir? (SA Live)

Kostik İndirim, Süper Yağı Nedir? (SA Live)

Doğal Sabun yeni başlayanlar için sanki yeterli komplike bir dünya değil, onun üstünde de garip terimler de var: Kostik İndirim ve Süper Yağı gibi. Doğal sabun yapımı ilgilileniyorsanız bu iki terim kesinlikle duydunuz. Sabun Atölye’de genelde sadece Kostik İndirim diyorum bunun sebebi birazdan anlayacaksınız. Kostik […]

Kostiksiz Sabun Yapmak Mümküm Mü? (SA Live)

Kostiksiz Sabun Yapmak Mümküm Mü? (SA Live)

Kısaca Hayır, fakat kocaman bir AMA var 😉 Önce en kolay noktadan başlıyorum. Kostik kullanmak istemiyorum, sabun yapabilir miyim? Kostik ellemek istemiyorsanız en kolay alternatif eriyebilir sabun bazı. Hazır sabun olduğundan sadece eritmek ve süslemek size kalıyor. Kostik Zararlı mı? Yanlış kullanın evet (çok) zararlı. […]

Palm Yağı Hakkında (SA Live)

Palm Yağı Hakkında (SA Live)

İnglizce: Palm Oil

INCI: Elaeis Guineensis (palm) oil

CAS No.: 8002-75-3

Kusura bakmayın bu kez video yatay oldu 🙁 tabletten denedim … neyse yeni bir şey öğrendik

NASIL ELDE EDİLİR?

Palm yağın üretimi zeytin yağın üretimi benziyor.

Meyveleri sıkıp arındırma işlemlerden geçiyor.

Bu yağ kremsi yada açık sarı bir renktir, sıvısa neredeysa tamam şeffaftır.

Maalesef dünyayın ihtiyaç çok yüksek olduğundan palmiye tarimi ekolojik sıkınıtılar için sebep oluyor.

PALM YAĞIN KIVAMI NASILDIR?

Palm Yağı ortam sıçaklığa bağlı sıvı yada krem hali olabilir. Palm Yağın erime noktası yaklaşık 35 derecesidir.

Yağınız arada bir kıvamı olunca karıştırarak kullanın. 

PALM YAĞIN DOKUSU NASILDIR?

İlk anda yağlı diyeçeksiniz… ama yağlı ve yağlı arasında farkları oluyor.

Palm Yağı direkt ellerine sürüyorsanız biraz ovuluyorsanız zaman ile cilt taraftan emmiş oluyor, hafif yağlı bir his bırakmıyor.  Düşük bir kaplama görevi görüyor.

PALM YAĞI BİRLEŞİMİ NEDİR?

Palm yağın yağ asiti bileşimi: palmitik, oleik ve linoleik asittir. 
Bunun yanında E vitamin aile ait tocotrienol, karotene, ve phyto sterolgiller zengindir.

PALM YAĞINI YEDİĞİ VAR MI?

Palm yağın en güzel yedeği iç yağıdır.

Hayvansal yağı kullanmak istemiyorsanız babassu, mango, kakao ya da shea yağı deneyin.

PALM YAĞI CİLT BAKIMI ÜRÜNLERDE NE İÇİN KULLANILIR?

Palm Yağı bir taşıcı ve sabıt yağıdır.

Cilt bakımı ürünlerde üç görevi görüyor: Kıvam verici, yumuşatıcı (emollient) ve kapatıcı (occlusive – yani cildin nem kaybı engelliyor).

Yumuşatıcı ve kapatıcı özellikler için kuru, hassas ve yorgun cilt ürünler için tercih edilir.

PALM YAĞI SAÇ BAKIMI ÜRÜNLERDE NE İÇİN KULLANILIR?

Cilt bakımı altında ki özellikleri saç bakımı için de geçerlidir.

Not olarak burada yazmam gerekir, palm yağı saf halinde – yani yağ olarak – genelde pek kozmetik yapımında kullanılmıyor fakat kozmetik hammaddeleri palm yağından üretilir.
Hem palm yağı hem hindistan cevizi yağı, soya yağı, ayçiçek yağı ve kanola yağı petrol yağı alternatifi olarak kozmetik hammadde imalatında kullanılır.

PALM YAĞI SABUN YAPIMINDA NE İÇİN KULLANILIR?

Palm Yağı doğal sabunlarınıza sertleşir, hindistan cevizi yağı köpükte desteklenir.

Palm Yağının Sabunlaşma Faktörü: 0.141 (NaOH), 0.200 (KOH)

KULLANIM MİKTARLARI

Losyonlar ve Kremlerde: 2 – 20%

Merhemler ve Balmlarda: 5 – 30%

Saç Bakım Ürünlerde: 2 – 5%

Saç Maskelerde: 5 – 30%

Sabun Yapımında: 10 – 30 %

PALM YAĞI KULLANAN TARİFLERİ

Şampuan Sabunu

Kokulu Sabun: Sweet Baby

Turuncu Gökkuşağı Sabun

Kokulu Sabun:Sugared Vanilla

Sorularınız varsa lütfen yorum olarak bırakın. Yazı beğendiseniz paylaşmaya unutmayın.

Palm Yağı Hakkında